HLAVOLAMY PRO VAŠE ČTYŘNOHÉ MAZLÍČKY

Když jsme před několika málo roky poprvé narazili na nabídku hlavolamů pro psy, nejprve jsme si s úsměvem pomysleli, co všechno za nesmysly lidé dokážou vytvořit. Nicméně jsme doma právě měli asi půlroční štěňátko bišonka jménem Temoni SIlvira. Od počátku byl nejen velice milý a přítulný, ale i učenlivý a přemýšlivý. A tak když nám prodejce na veletrhu vysvětlil přínosy hlavolamů pro zvířata, sice jsme tomu moc nevěřili, ale jeden ze základních jsme mu pořídili.

Každodenně jsme se snažili pracovat s Temonim a jeho novým hlavolamem dle instrukcí výrobce a nestačili jsme se divit. Nejen že ho hlavolam extrémně bavil, ale téměř okamžitě jsme viděli den ode dne lepší výsledky a rychlejší řešení.  Prostě slovo hlavolam se stal jedním z nejoblíbenějších slov našeho Temíka. Dnes doma máme již dva bišonky a spoustu hlavolamů různých náročností. A dodnes se žádný z nich neomrzel.

 

Základní principy hlavolamů pro psy

Základním principem používání hlavolamů pro psy je práce s jejich základními instinkty a smysly, zejména s čichem. Do různých otvorů, zásuvek či prohlubní hlavolamů schováte několik málo malých kousků jeho oblíbených pamlsků a pejsek sám přiběhne a bude se snažit co nejrychleji k ukrytým pamlskům dostat. Nechte pejska koukat, když dobroty do hlavolamu ukrýváte a tím povzbudíte jeho zájem o hru.

Ale POZOR. Hlavolamy pro psy nejsou určeny k tomu, abyste pejska pouze na jistou dobu zabavili, aby tzv. neotravoval. Je třeba spolupráce páníčka a jeho pejska, kdy zejména zpočátku je nutné mu naznačit, jak má postupovat, aby se k pamlskům dostal. Tím hlavolamy slouží i k posílení interakce mezi vámi.

Pejsek při práci s hlavolamem je nucen přemýšlet, jak se co nejlépe dostat k ukrytým pamlskům. Zábavnou formou tím trénuje a posiluje své logické uvažování, motoriku, ale i hmat, čich a chuť. Hlavolamy jsou vhodné pro zvířata každého věku a velikosti, je ale třeba vybrat správný druh pro vaše plemeno.

 

Jak vybrat ten správný hlavolam

Při výběru hlavolamu pro vašeho konkrétního psího kamaráda vždy zohledněte zejména stáří psa, velikost plemene a jeho dosavadní zkušenosti s řešením hlavolamů. Cílem vašeho snažení by nemělo být primárně psa naučit postupně řešení těch nejtěžších hlavolamů. Cílem je připravit pro něj příjemnou aktivitu, která ho zaměstná, rozvine jeho přirozené vlohy a inteligenci a v neposlední řadě ho musí tato aktivita opravdu bavit. Aby si váš pes řešení hlavolamu užil, je potřeba mu předložit složitost, kterou ve spolupráci s vámi alespoň částečně zvládne. Při zažívání úspěchu se totiž motivace a sebevědomí dostaví samo. Stejně to funguje i s hlavolamy pro psy. Začínejte s hlavolamy postupně od těch méně složitých a pomozte vašemu mazlíčkovi, aby byl při jejich řešení úspěšný.

 

Rozdělení hlavolamů dle obtížnosti  

Hlavolamy pro štěňata - pro štěňata se skvěle hodí hlavolamy s nižší obtížností. Mladí psi přirozeně u ničeho dlouho nevydrží, a tak se u řešení hlavolamů můžete soustředit především na trénování jejich trpělivosti a logického myšlení. Také doporučujeme vybírat hlavolamy bez odnímatelných prvků, které by štěňátko mělo tendenci žvýkat nebo si ho odnést někam pod gauč. Z vlastní zkušenosti pro štěňata doporučujeme například hlavolam HIDE n´ SLIDE od společnosti Nina Ottosson, který nejen že splňuje výše uvedené doporučení, ale je vyroben z velmi odolného, barevně stálého a zejména bezpečného kompozitu bez obsahu BPA, PVC, ftalátů apod.

 

 

 Hide and SlideJeden z nejoblíbenějších hlavolamů v naší         nabídce. Odolný dřevoplast, žádné odnímatelné části. Vhodný   pro štěně, dospělé i seniory, pro malá, střední i větší plemena.   Zahání nudu a zabaví i hyperaktivní jedince, stimulují k přemýšlení a   soustředění, takže psa pozitivně unaví a posiluje vztah mezi   páníčkem a psem.

 

 

 

Hlavolamy pro začátečníky – označované jako obtížnost 1 či obtížnost 2 – jsou určené zejména pro seznámení pejsků s hlavními principy hry. Pokud je pes při řešení hlavolamů úspěšný, je tak pozitivně motivován k další hře a jeho sebevědomí stoupá. Tyto jednodušší hlavolamy jsou odrazovým můstkem pro obtížnější varianty. Tyto jednodušší typy hlavolamů vyžadují většinou pouze jeden či dva typy úkonů, aby se pejsek dostal ke své odměně – posuvné, vyklápěcí či odklápěcí činnosti. Z naší nabídky doporučujeme zejména hlavolamy nižší obtížnosti od značek Nina Ottosson, My Intelligent Pets či od českého výrobce DogLog.

 

Pizza s dubovými hracími kameny od české společnosti DogLog –je vyroben z MDF materiálu s kameny z nebarveného dubového dřeva s použitím zdravotně nezávadného lepidla. Vhodný pro štěňata, dospělé i seniory, pro malá, střední i větší plemena. Posiluje trpělivost, zlepšuje motoriku a inteligenci psa. 

 

 

 

 

Hlavolamy pro zkušené řešitele – označované jako obtížnosti 3 či obtížnost 4 – jsou určené pro již zkušené řešitele, kterým to skutečně myslí. Vyznačují se větším typem úloh, které je třeba řešit postupně, aby se pejsek probojoval ke své vysněné odměně. Často si zde ale můžete stupeň obtížnosti sami regulovat zapojením jen některých prvků do hry a jejich umístěním. Z naší nabídky v této kategorii doporučujeme zejména hlavolamy od značky My Intelligent Pets, které jsou vyrobenyz certifikovaného dřeva opatřeného nátěrem na vodní bázi, který není škodlivý pro zvířata ani lidi. Jedná se o rakouskou společnost, jejichž výrobky jsou chráněny mezinárodním patentem a ochrannou známkou. Zároveň jsou designově velmi povedené a ozdobí i váš interiér.

 

 

 Želva – sami si můžete regulovat rozsah obtížnosti v rozmezí 2-4.   Vhodný pro štěňata, dospělé i seniory, pro malá, střední i větší   plemena. Posiluje trpělivost, zlepšuje motoriku a podporuje logické   myšlení. Jedná se o čistě dřevěný hlavolam opatřený nátěrem na   vodní bázi, který není škodlivý pro zvířata ani lidi.

 

                                               

 Dvě věže – opět si sami můžete regulovat obtížnost typem a   množstvím zvolených herních prvků. Vhodný pro štěňata, dospělé i   seniory, pro malá, střední i větší plemena. Posiluje trpělivost, zlepšuje   motoriku a podporuje logické myšlení. Jedná se o čistě dřevěný   hlavolam opatřený nátěrem na vodní bázi s plastovými zásuvkami.

 

Hlavolamy vhodné pro plemena s krátkými čumáky – ani tito pejsci nejsou o hru s hlavolamy ochuzený. Užijí si s nimi stejnou zábavu, jako kterékoli jiné plemeno. V tomto případě je vhodné volit hlavolamy s mělčími prohlubněmi a s prohlubněmi o větším průměru. Pokud ale pes u některých úloh nemůže použít k úchopu zuby (např. pokud tolik nerozevře čelisti), jednoduše zvolte hlavolam pouze s odklápěcími či posuvnými úkoly. V tomto případě pro vašeho buldočka, mopse či boxera doporučujeme např. hlavolam Sudoku Advanced.

 

 Sudoku Advanced Medium Color – obtížnost 2 – podstatou     jsou   sice pouze posuvné činnosti, ale přesto se nejedná o nijak   lehký   hlavolam.  Vhodný pro štěňata, dospělé i seniory, pro malá,   střední  i větší plemena včetně plemen s krátkými čumáčky.     Posiluje trpělivost, zlepšuje motoriku a podporuje logické myšlení.   Jedná se o dřevěný hlavolam opatřený nátěrem na vodní bázi   s plastovými zásuvkami.